Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Czigány Dezső (1883–1938): Csendélet, 1911–1912 körül

2009.12.31

Czigány Dezső (1883–1938): Csendélet, 1911–1912 körül

Vászon, olaj; 55 x 61 cm

Jelezve lent jobbra: “Czigány”

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, Ltsz.: F. K. 918

 

 

   Az 1910-es évek elején Czigány Dezső a „Nyolcak” tagjaként kapcsolódott a magyarországi avantgard főáramába. Önarcképei és csendéletei által vált elsősorban ismertté. 1912 körüli csendéleteivel kapcsolódott legszorosabban Paul Cézanne művészetéhez. Ekkor született festményei alapján tartjuk a francia posztimpresszionista mester egyik legrangosabb hazai követőjének. Cézanne a színek finom modulációjával és szűrt fény alkalmazásával érte el, hogy tájai és csendéletei nem légüres térben, hanem az őket körülölelő atmoszférával együtt jelennek meg. Czigány 1911–1913 körüli csendéletein érhető tetten legnyilvánvalóbban a cézanne-i módszer alkalmazása. A nature morte tartalmi és érzelmi semlegessége okán az egyik legalkalmasabb médiuma a tömör, pusztán festői problémákra koncentráló művészi szándéknak.

   Czigány itt bemutatott festményén a világoskék reflexekkel gazdagított fehér és sötétkék drapériákkal fellazított háttér elé egy rövidülésben mutatkozó asztallap részletének hegyesszöge metsződik. Az asztalon elhelyezett tányérok színvilága átlósan csendül össze a mögöttük lévő drapériákkal. A klasszikus nyugalmú de mégis merész kompozíciót az almák, narancsok és citromok lobogó színei töltik fel érzékiséggel. A gondosan kiválogatott hétköznapi tárgyak elvont szerkezetessége az egyszerű geometrikus formákhoz közelítő redukcióban tárul fel, hogy materiális valóságukat a színek révén nyerjék vissza. Bár a kompozíció minden oldalán nyitott, a képépítő elemek átgondolt elrendezése kiegyensúlyozottá és lényegében zárttá varázsolja.

   A Műcsarnok 1912. évi tavaszi tárlatán bemutatott művet a Fővárosi Képtár vásárolta meg. Még ebben az évben kiállították a magyar művészetet gazdagon reprezentáló kölni nemzetközi műtárlaton. 1976 és 1982 között pedig a Nyolcak és Aktivisták munkásságát bemutató bel- és külföldi kiállítás-sorozaton gyönyörködhetett benne többek között Párizs, London, Róma és Stockholm közönsége.