Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Czóbel Béla (1883–1976): Szobabelső kályhával, 1960

2009.12.21

Czóbel Béla (1883–1976): Szobabelső kályhával, 1960

olaj, vászon, 65 x 81 cm

jelezve jobbra lent: Czóbel

 

“Czóbel festészetének olyan illata van, mint a meleg kenyérnek, amelyet lassan dagasztanak és sütnek kőrisfa és venyigék tüzén, világít mint a jó kövér petróleumlámpák… Nem fitymálja az embert, a fát, a sziklát, az eget, az almát, a virágot, hanem felmagasztosítja, átadja mint a természet üzenetét a mohó és mindent befogadó szemnek…” – írja Jean Bouret Czóbel Béla újabb művei kapcsán, amelyeket röviddel a háború után, 1948 tavaszán a párizsi Galerie Beaux-Arts-ban állít ki. Bár ugyanebben az évben itthon Kossuth-díjjal jutalmazzák Czóbel Béla munkásságát, a fordulat éve után háttérbe szorul a korszak művészetpolitikája szerint túlságosan is európai művészete. Új művei kiszorulnak a hazai bemutatókról, gyűjteményes tárlatait 1952-től egy párizsi galéria, a Galerie Zak rendezi meg. Tulajdonosa, Vladimir Raykis, e nehéz időszakban Czóbel egyik legfontosabb támogatója, a korszak műveinek gondozója. Raykis jelentős Czóbel-gyűjteményének egy részét unokahuga, Anette Massiani örökli, aki a mester 1971-ben megrendezett budapesti életműtárlatára több képet is kölcsönöz, többek között a Szobabelső kályhával címen ismert festményt is.

Czóbel munkásságának színterei 1960 körül Párizs és Szentendre. Párizshoz, ahol a háború előtti években csaknem huszonöt éveig élt, erősen kötődött. A város pezsgő élete, művészeti szabadsága festészetének mindvégig egyik meghatározó eleme, ihlető forrása volt. 1939-től, Szentendrére költözése után a teleket továbbra is kedves Párizsában töltötte, de tavasszal leköltözött a Duna-parti kisvárosba, amelynek mint a Szentendrei Új Művésztelep 1945-ben megválasztott elnöke, művészeti életébe is bekapcsolódott. A Szobabelső kályhával tárgya is Czóbel szentendrei műteremházának egy részlete.

Művészetének utolsó szakaszában jelentős szerepet kap a csendélet illetve annak változata, az enteriőrábrázolás. Képünk részleteiben is közeli párhuzamai a Kiscelli Múzeum három1960 körüli szentendrei enteriőrképe (Enteriőr, Szentendrei szoba kék szőnyeggel, Műterem enteriőr) és a Blitz Galéria legutóbbi árverésén szerepelt Enteriőr gitárral (Blitz Galéria, 16. aukció). “Azt mondják, szűk a témám: enteriőr, tájkép, figura, fej. Lehet. Én minden egyes képnél, akár ugyanazokban a motívumokban is, mindig új problémákat találok. Mindig a valóság alapján, modell után dolgozom, de a modell csak eszköz, amibe az ember belekapaszkodhatik. Az a mondanivalóm, hogy ura legyek a motívumnak, kifejezzem e teret, a plasztikát, a színeket” – vallja Czóbel egy 1965-ös interjújában. Ahogy Frank Jánossal folytatott beszélgetésében jelzi: egyfajta absztrakció ez. Az egyszerű, hétköznapi témák lehetővé teszik tisztán festői problémák felvetését és megoldását. Czóbel mindvégig a természeti látványhoz kötődött, elvont szín- és kompozicionális feladataihoz a közvetlen tárgyi világ szolgált kiindulópontként. A Szobabelső kályhával esetében is megfigyelhető módszere, ahogyan a látványt színfoltok ritmikus együttesévé alakítja. Lemondva a hagyományos vonalas pespektíváról a szoba mélyülő terét a fehér – sárga – vörös színsávok rétegzésével érzékelteti. A szobabelső egyes tárgyi elemeinek érzéki valóságát a szaggatott, sötét kontúrok pántjai közül előparázsló színek idézik meg. Lazán összefűzött, egymásba olvadó, egymást átható, vibráló együttesük az otthon melegét sugározza.

 

 

 

 

 

 

Kiállítva:

Czóbel Béla Kossuth-díjas festőművész kiállítása.  Műcsarnok, Budapest, 1971. kat. sz.: 150. Reprodukálva a katalógusban.

 

 

Irodalom:

Páris. A Czóbel kiállítás. Jean Bouret cikke az Arts 1948 április 16-i számából. Magyar Művészet, 1948/7, 197.

Kassák Lajos: Czóbel Béla. Czóbel Béla festőművész kiállítása. Nemzeti Szalon, Budapest, 1958. 3-17.

Genthon István: Czóbel Béla. Budapest, 1961.

Czóbel Béla. In.: Czeizing Lajos – D. Fehér Zsuzsa: Művészek. Budapest, 1963, 39-45.

Frank János: Czóbel Béla. (1965) In.: Frank János: Szóra bírt műtermek. Budapest, 1971, 16-19.

Philipp Clarisse: Czóbel. Budapest, 1970.

Kratochwill Mimi: Czóbel Béláról. In.: Czóbel Béla emlékkönyv. Szentendre, 1982. o. n.

Frank János – Kratochwill Mimi: Czóbel. Budapest, 1983.